Mattraditioner-fasta


2000-02-03

Fråga:

Kära fader!
Vi är två tjejer i årkurs 8. Vi gör just nu ett arbete om Kristendomens splittring. Vi skulle gärna vilja fråga dig ett par frågor om den katolska kyrkan. Hoppas att du tar dig tid att svara på våra frågor.

Tack på förhand! MVH Sarah och Sofie

1. Vad har den katolska kyrkan för mattraditioner?
2. Hur är det att leva i Sverige idag om man vill följa matreglerna?
3. är det något er religion förbjuder er att äta?
4. Vad har ni för matregler?
5. Firar ni med en fest innan fastan börjar?
6. äter ni lutfisk på julafton?
7. Firar ni slutet på påskafton med en festmåltid (lamm & äggrätter)?
8. På alla helgons dag, äter ni mat vid en grav då?
9. Får alla barn godis den 6 december?
10. äter ni fågel på juldagen?
11. äter ni svensk mat eller "katolsk mat"?
12. äter ni fisk på askonsdagen och på långfredagen?

Svar:

 

1. Vad har den katolska kyrkan för mattraditioner?

Mattraditionerna är knutna till högtiderna som ni tar upp i de följande frågorna. För övrigt är det inga speciella sådana traditioner som beror på den katolska tron.

 

2. Hur är det att leva i Sverige idag om man vill följa matreglerna?

I Sverige och våra nordiska länder kan det ibland vara svårt att avstå från att äta kött på fredagar (se fråga 4). Därför har de nordiska katolska biskoparna givit andra alternativa regler. Det är att avstå från något annat istället, t.ex. godis, bakelser, alkohol, cigaretter, TV, eller något annat som man tycker är roligt.

 

3. är det något er religion förbjuder er att äta?

Nej ingenting.

 

4. Vad har ni för matregler?

En matregel är att inte äta kött på fredagarna under fastetiden innan Påsk. Man brukar då äta fisk eftersom Jesu första lärjungar var fiskare; Andreas, Petrus, Filippos och Natanael m.fl. Sedan är fisken en symbol för Jesus. Ordet fisk på grekiska IKTYS har man nämligen tolkat så att varje bokstav blir den första bokstaven i fem ord som alla säger något om Jesus: Iesus, Kristos, Theou, Yos, Soter, dvs. Jesus, Kristus, Guds, Son, Frälsare. Jesus säger också till lärjungarna skall bli människofiskare och skaffa en fångst till det eviga livet i Guds rike genom att förkunna Evangeliet i hela världen.
Orsaken till att man inte äter kött på fredagar är att Jesus dog på en fredag. Och kötträtter representerar välmående, välstånd, mättnad. Om man avstår från detta visar man sin solidaritet med honom och kommer ihåg hans lidande och kärlek för oss. För han som hade allt avstod från allt helt frivilligt för vår skull. Då skall vi försöka göra det för hans och för människornas skull. Han säger att vi skall ta vårt kors vi också, och följa honom. Man kan sedan lägga undan de pengar man sparar genom att avstå och ge dem till de fattiga och behövande eller till någon hjälporganisation.

Marie Bebådelse dag är en speciell högtidsdag. Då kan man göra ett avbrott i fastan för en dag. Då äter vi i Sverige våfflor och en söt kaka i andra länder. "Våffeldagen" kommer av "Vårfrudagen". Orden låter ganska lika. Man gör på samma sätt ett avbrott i Fastan på Sankt Josefs fest den 19 mars.

Likadant är det med S:t Patricks dag i Irland. Under fastetiden brukar man avstå från alkohol, men denna dag är ett undantag. Traditionen finns fortfarande i Irland och Storbritannien. Det är populärt bland unga män som vill visa att de kan avstå under fastetiden - en sorts utmaning.

 

5. Firar ni med en fest innan fastan börjar?

Ja karneval. Det kommer av carne vale som betyder ett farväl till köttet, för under fastan åt man inget kött alls under medeltiden. Då gjorde man en fest som kunde vara en vecka då man festade och åt, sjöng och dansade.

Den dagen kallas också för Fet-tisdag. Då äter man i vissa länder pannkakor med socker eller citron och i Sverige semla; fet-tisdags-bulle eller fastlagsbulle.

 

6. äter ni lutfisk på julafton?

Ja. Det är en gammal svensk sed som förmodligen härrör från den tid då Sverige var katolskt (före 1500-talet). För på Julafton äter man i katolska länder fisk och enkel mager mat. Det är efter julnattens mässa som man tar fram köttet och de fina bakverken. Det kan bli på natten eller på Juldagen. Så gör många katoliker i Sverige. Eller så äter man enkelt under Julafton fram till kvällen. Då äter man en festmåltid för Juldagens högtid börjar redan vid solnedgången på Julafton. Man firar julnattsmässa redan på Julaftonens kväll.

 

7. Firar ni slutet på påskafton med en festmåltid (lamm & äggrätter)?

Det är samma sak med Påskafton som med Julafton. Då äter man lamm och äggrätter efter Påskmässan som är redan på Påskaftonens kväll. Att äta lamm är en av de äldsta mat-traditionerna under Påsken. Man tillagar den med rosmarin, timjan och lök, men inte med vitlök. Syftningen på symboliken med lammet i Gamla och Nya testment är självklar.

Som påskmat: i Latinamerika och i Italien äter man bröd med ägg, oftast med ett målat ägg i mitten av brödet.
I England har brödet ett kors. ägg är ett symbol för Jesu Uppståndelse. En levande kyckling kommer ut från ett dött skal som Jesu som kom levande ur graven.
I Sverige delades påskbröd ut i påskveckan fram till 1800-talet som man gör fortfarande i Mellanöstern.
Målade ägg med ett kors eller bild av Kristus är typiskt katolskt och ortodoxt.
Påskhare var populärt för fattiga som det första kött man åt efter Påsken, eftersom det är lätt att fånga hannen på grund av parningstiden som infaller då. Haren fick då betydelsen av en Guds gåva till de fattiga som belöning för att ha hållit fastan ordentligt.

 

8. På alla helgons dag, äter ni mat vid en grav då?

Nej. Det kanske man gör i Ortodoxa kyrkan.

 

9. Får alla barn godis den 6 december?

Ja det är för att man firar Sankt Nikolaus som var en biskop från Myra i Mindre Asien, det nuvarande Turkiet. Han var god mot de fattiga och särskilt mot barnen. Vid ett tillfälle räddade han tre flickor från att bli sålda av sin far till en kopplare för att bli prostituerade. Han kunde nämligen inte ge dem hemgift. Nikolaus fick veta detta och mitt under natten kastade han i tre kulor av guld genom deras fönster. Från denna episod kommer seden att lägga små gåvor till barnen i en strumpa. Det kan vara godis eller leksaker t.ex. Sankt Nikolaus är har sedan blivit Santa Claus i USA och genom en fusion med de germanska trädgårdstomtarna med röd luva blivit jultomten

 

10. äter ni fågel på juldagen?

Det gör man i engelskspråkiga länder. Men det har inget att göra med den katolska tron. Kanske är det för att fågel anses vara festmat (kalkon t.ex.). Man kan dock knappast säga att kalkon är en katolsk maträtt. Det kommer från kalvinisterna (Puritanerna) från deras "thanksgiving feast" sent i November. Att äta kalkon istället för gås är ganska nytt i England.

 

11. äter ni svensk mat eller "katolsk mat"?

I Sverige äter nog de flesta katoliker den mat som de är vana vid från sina hemländer eftersom 80% av katolikerna är invandrare. Men många vill också lära sig av de svenska mattraditionerna och blandar därför med svensk mat.

 

12. äter ni fisk på askonsdagen och på långfredagen?

Ja på båda dessa dagar. På askonsdagen; för att det är första dagen av fastetiden före Påsk och man skall minnas de 40 dagar som Jesus fastade i öknen innan han började predika offentligt. På Långfredagen; för att Jesus dog den dagen (se fråga 4).

 
Team fråga prästen!

En sida från Fråga Prästen NU där katolska präster svara på frågor tron, mm

webbmaster